Dementie

Mensen met dementie kunnen dagelijkse handelingen steeds minder goed uitvoeren. Ergotherapie richt zich op het uitvoeren van deze dagelijkse handelingen op het gebied van wonen, (vrijwilligers-) werk en vrije tijd.

In april 2020 zou ik starten met de eerste cursusdag van de cursus EDOMAH. Deze afkorting staat voor Ergotherapie bij Ouderen Met dementie en hun Mantelzorger Aan Huis. A.g.v. het Corona virus is de eerste dag van deze cursus uitgesteld. Hier leest u meer over de inhoud van deze ergotherapie richtlijn.
Zodra ik de cursus afgerond heb, zal ik dat natuurlijk hier vermelden.

www.dementie.nl
Op deze website vindt u algemene informatie en kunt u terecht voor hulp en advies. Hier vindt u praktische tips om thuis toe te passen, zodat wonen zo lang mogelijk veilig blijft. Koken is daarbij een belangrijk onderdeel, waar u tot op zekere hoogte voorzorgsmaatregelen kunt treffen.

www.mantelzorg.nl
Bent u mantelzorger dan vindt u op deze website veel verschillende informatie.

www.samenbeterthuis.nl
Hoe doe je dat? Zorgen voor je naaste of voor jezelf? “Samen beter thuis” is een organisatie die met instructievideo’s laat zien hoe u handelingen op het gebied van zelfzorg en verplaatsen kunt uitvoeren.

www.modernedementiezorg.nl
Vindt u het prettig om informatie in een boek te lezen, dan zijn deze boeken zeker aan te raden:

Het boek ‘Had ik het maar geweten’ staat vol tips voor familie, vrienden en verzorgenden over moderne dementiezorg. Het is een compleet basisboek. ‘Had ik het maar geweten’ is uitgegroeid tot het best verkochte informatieve boek over dementie.

(Op)nieuw geleerd, oud gedaan’ gaat helemaal over het lerend vermogen van mensen met dementie. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het mogelijk om mensen met dementie te laten leren.

‘Handig bij dementie’ is een het 3e boek in de reeks Moderne Dementiezorg. Hierin staat het toenemende gevoels- en emotieleven van mensen met dementie centraal. Er is veel aandacht voor gedrag, de inrichting van ruimtes en de omgang met moderne hulpmiddelen.

Ergotherapie Pijnacker heeft diverse boeken in bezit. Deze kunt u lenen als u cliënt bent. De bibliotheek leent ook diverse van deze boeken uit.

www.alzheimer-nederland.nl
Sinds januari 2020 vindt er maandelijks een Alzheimer Trefpunt plaats. In de oneven maanden in Pijnacker (Buurt & Zo), in de even maanden in Nootdorp (Cultura). Een Alzheimer Café biedt gezelligheid, muziek (soms live) en verrassende ontmoetingen. Een plek om lotgenoten te ontmoeten. Voelt u zich welkom en neem vooral iemand mee. Dat kan uw geliefde zijn, maar ook een vriend, buurvrouw of familielid.